MASTERCOSTY

WELCOME TO FOTOMANIA

Va multumesc pentru timpul acordat vizitarii blogului meu. Numele meu este Constantin Acheaua si sunt fotograf .

Va ajut sa pastrati cele mai frumoase momente de la nunta dumneavoastra sau de la botezul si aniversarile copiilor dumneavoastra.

Tarifele si detaliile sedintei foto se vor discuta la o intalnire stabilita telefonic.

Tel. 0744 273435

acheaua_constantin@yahoo.com

In stanga paginii sunt etichetate articolele dupa categorii. ex. Foto Nunta, Foto Botez, Masini, etc.
Click pe link-ul categoriei care va intereseaza sa vedeti fotografiile respective.
Este posibil sa se incarce mai greu blogul . Va rog sa asteptati sa se incarce complet.

Vizionare placuta.

luni, 17 ianuarie 2011

Palatul Brancovenesc din Potlogi - Dambovita

     Palatul Brancovenesc se afla la Potlogi, jud. Dambovita si a fost construit de Constantin Brancoveanu in 1698, pe locul unei curti boieresti. Fatada orientata spre un elesteu are o dubla loggie, iar pe fatada opusa, spre curte, compozitia este dominata de foisorul cu scara exterioara, asemeni celui de la Mogosoaia. Decoratia palatului cuprindea motive florale de inspiratie persana. In varianta de la Potlogi, ele sunt realizate in stuc.
     In drumul dintre cele doua capitale, Targoviste si Bucuresti, marele voievod Constantin Brancoveanu avea obiceiul de a se opri, de fiecare data, la mosia sa din Potlogi, actualmente in judetul Dambovita, unde la 1698, ridicase un minunat palat, daruit lui Constantin, fiul sau cel mare, dupa cum se spune si in pisanie: “Aceste case din temelia lor sunt inaltate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului sau Constantin Brancoveanul, incepandu-le si sfarsindu-le la 7206 (1698) si la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.


      Potlogii au fost intaia mosie de care a fost legat Constantin Brancoveanu, inainte de a ajunge domn al Tarii Romanesti. Mosia fusese, in veacul al XVII-lea, a postelnicului Dima si a jupanesei sale Dragna, care construisera aici casa veche, din care se mai pastreaza astazi numai pivnitele in plan patrat, cu patru calote sprijinite pe arce dublouri, descarcate pe un stalp central. Intaia cladire pe care Brancoveanu o inalta pe aceasta mosie este biserica purtand hramul Sfantului Dumitru, zidita in 1693, care va suferi unele refaceri in 1904.

     De-a lungul vremii, mosia Potlogi s-a tot intins, iar voievodul a delimitat limpede incinta palatului, prin ridicarea unei curti dreptunghiulare, din caramida, ce a primit si alte adaugiri: turnul portii de la intrare, cu camere de garda, si cuhnia domneasca.   Palatul, de mari dimensiuni (32m lungime si 23m latime) se afla in centrul acestei incinte, cu fatada principala spre helesteul din fundul curtii. Pe latura aceasta se afla, ca si la Mogosoaia, cel mai frumos element arhitectural: loggia dubla, pe doua niveluri (parter si etaj), de unde se deschide  privirii, mirifica perspectiva a parcului si lacului. Voievodul isi vizita deseori resedintele preferate, supraveghind lucrarile ce se efectuau la Potlogi ori la Curtea Domneasca din Targoviste.

     In mare se aseamana destul de mult cu palatul de la Mogosoaia, in special datorita prezentei foisorului impunator in partea din fata a cladirii – reprezentand principala cale de acces in palat – si loggiei cu coloane in spate, legate intre ele printr-o sala sau hol lung care formeaza un fel de ax al intregii cladiri.
     Se pare ca prezenta loggiei nu se datoreaza vreunei influente italiene sau turcesti, asa cum s-a speculat, ci „reprezinta mai degraba o adaptare la tipul local al palatului senioral bizantin, de care se leaga atat prin materialele si procedeele de constructie, cat si prin sistemele de boltire si de decoratie”.
      Rolul loggiei si al camerei deschise era acela de a oferi privirii gradina si lacul care existau candva in spatele palatului, deschizand interiorul palatului spre exteriorul naturii. 


P.S.

Casa  de  vanzare  in  apropierea  Palatului  Brancovenesc  din  Potlogi.
Pentru  detalii  urmati  linkul  de  mai  jos:

Felicitari Valentine's day

FELICITARI 8 MARTIE

Felicitari Paste

Felicitari 1 Iunie

FELICITARI HALLOWEEN

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou

Chaplins Time Traveler - Calator in timp in filmele lui Chaplin